Fietsroutes

Fietsroutes

We hebben verschillende thema-fietsroutes uitgestippeld. Ze zijn bewegwijzerd met zeskantige routebordjes Bekijk ze hieronder.

NIEUWS: Op 1 april 2021 is de nieuwe Oude Maasarm Fietsroute geopend!

De Locht22 kmMelderslo

Openluchtmuseum De Locht, van keuterboer tot agrarisch ondernemer. Vanuit het museum brengt deze tocht over boerenpaden en buitenwegen alles in beeld. De oude kleinschalige landschappen van de vroegere keuterboeren tot de nieuwe ontginningsgebieden met moderne agrarische bedrijven. Met Kasteelpark Ter Horst en een rondje langs de statige herenhuizen in Horst centrum. 

Rozenroute30 kmLottum

Lottum, het rozendorp van Nederland. Een route langs velden waar jaarlijks miljoenen rozenplanten worden geteeld. Maar geniet ook van rivier de Maas en het dal met haar oude verlande Maasarmen. Om te begrijpen wat er op de velden gebeurt is het aan te raden vooraf een bezoek te brengen aan de Rozenhof in Lottum met een prachtige grote rozentuin en informatiecentrum. Je  vindt hier alle informatie over rozen zoals het teeltproces of het thuis planten en verzorgen van rozen.

Seizoen: juni - juli 

Staakbonenroute34 kmMeterik

Staakbonen zie je bijna nergens in Nederland, maar wel op de velden in Horst aan de Maas. Daar worden ze geteeld voor de zaadproductie. Begin mei staan de palen kaal in het veld, in juni dragen ze een weelderig groen gewas en eind augustus hangen de bonen in gele trossen te drogen. De teelt vraagt veel werk en zie je daarom vooral op kleinere percelen. De route voert dus door kleinschalig landschap met verrassende natuurgebiedjes. Seizoen: juli - september.

Brochures

Staakbonenroute

Blauwe bessenroute35 kmMelderslo

Ga zelf in het centrum van de blauwe bessenteelt op zoek naar de blauwe bes en geniet onderweg van agrarisch landschap afgewisseld met prachtige natuur. In april-mei bloeien de bessenstruiken met sierlijke, opvallende wit-roze bloemen. In juli en augustus worden de bessen geoogst. Langs de route zijn dan volop mogelijkheden om de verse blauwe bessen te proeven. 

Seizoen: april - oktober 

Aspergeroute40 kmHorst

De route voert langs aspergevelden en aspergeboerderijen waar je dagverse asperges kunt kopen. Onderweg veel groene pleisterplekken en in Grubbenvorst, Tienray en Horst gezellige terrassen.

Je doorkruist de Brightlands Campus Greenport Venlo waar in 2012 de Floriade werd gehouden, nog steeds een prachtig terrein om te zien. De route is ook prima te combineren met een bezoek aan  Openluchtmuseum de Locht in Melderslo waar je alles te weten kan komen over de teelt van asperges. 

Seizoen: maart - juni

Brochures

Aspergeroute

De Oude Maasarmroute40 kmBroekhuizen/Meerlo/Tienray

Je fietst door oude door de Maas gevormde landschappen, geulen en steilranden met prachtige natuur. Maar ook door nieuwe landschappen en natuur, ontstaan doordat de Maas in tijden van hoog water meer ruimte heeft gekregen om water af te voeren. Je doorkruist maar liefst zeven dorpen met gezellige terrassen en veel bedrijvigheid. Kenmerkend voor dit gebied zijn ook de akkers met vooral veel boomteelt. 

Seizoen: hele jaar

Landschapsroute41 kmSevenum

Met Kronenberg als centraal punt  bestaat de route uit twee lussen. Eentje van 18 km over de esgronden Grootveld en Luttelseveld naar de Groote Molenbeek, om dan via Sevenum en het  dal van de Blakterbeek weer naar Kronenberg te gaan. De tweede lus telt 22 km en gaat via de stuifduinbossen Heesberg en Steegberg naar de rand van de Peel met het defensiekanaal om via de Zwarte Plak met de Kamiël van de Piël  en de verhalenberg aan de Zuringspeel terug te gaan. Seizoen: hele jaar.

Brochures

Landschapsroute

Peel-Heideroute43 kmAmerica

Loopt via verharde en onverharde wegen door een zeer gevarieerd landschap. Bij America en Meterik liggen de Schadijkse bossen met heidevelden en stuifzandduinen, maar ook oude akkers. Tussen Peel en heide de weidsheid van de ontginningsgronden en het jongste ontginningsdorp Evertsoord. En dan natuurgebied de Peel waar eeuwenlang turf is gewonnen met als centrum beschermd dorpsgezicht Griendtsveen met haar kanalen, bruggetjes en karakteristieke panden. Seizoen: hele jaar.

Brochures

Peel-Heideroute