Fietsroutes

Fietsroutes

We hebben verschillende thema-fietsroutes uitgestippeld. Ze zijn bewegwijzerd met zeskantige routebordjes Bekijk ze hieronder.

De Locht33 kmMelderslo - Meterik - Horst

Koester de rijke historie van het Noord-Limburgse platteland. Ervaar het verhaal van de Locht over de zoektocht naar voedsel, kleding en onderdak ook buiten de grenzen van het museum. De route voert je via boerenpaden en buitenwegen langs cultuurhistorische plaatsen als Kasteelpark Ter Horst, Landgoed de Gortmeule, Natuurgebied ’t Ham en het dal van de Goote Molenbeek. Ook passeer je moderne tuinbouw bedrijven en een keur aan gewassen op de velden. De route is ideaal te combineren met een bezoek aan Openluchtmuseum de Locht voor een verdere verdieping van wat je onderweg allemaal tegenkomt. 

Staakbonenroute34 kmHegelsom - Horst - Meterik

Staakbonen zie je bijna nergens in Nederland, maar wel op de velden in Horst aan de Maas. Daar worden ze geteeld voor de zaadproductie. Begin mei staan de palen kaal in het veld, in juni dragen ze een weelderig groen gewas en eind augustus hangen de bonen in gele trossen te drogen. De teelt vraagt veel werk en zie je daarom vooral op kleinere percelen. De route voert dus door kleinschalig landschap met verrassende natuurgebiedjes.
De staakbonen staan op de velden van juli t/m september.

Rondje Greenport52 kmHorst - Venlo - Sevenum

Laat je op een verrassende manier kennismaken met het ontwikkelgebied Greenport Venlo dat maar liefst 54 km2 groot is. Ontdek de duurzame bedrijventerreinen, de nieuwe natuur en de recreatie mogelijkheden. Je fiets veel over vrij liggende fietspaden.  Je kunt de route ook splitsen in twee delen: het Rondje Greenport Noord en het Rondje Greenport Zuid.  Voor het hele rondje Greenport volg je de bordjes Greenport Noord ten noorden van de spoorlijn Venlo-Eindhoven en die van Rondje Greenport Zuid ten zuiden van de spoorlijn. Wij maakten deze route in samenwerking met Ontwikkelbedrijf Greenport Venlo.

Rozenroute30 kmLottum - Broekhuizen - Grubbenvorst

Lottum, het rozendorp van Nederland. Een route langs velden waar jaarlijks miljoenen rozenplanten worden geteeld. Maar geniet ook van rivier de Maas en het dal met haar oude verlande Maasarmen. Om te begrijpen wat er op de velden gebeurt is het aan te raden vooraf een bezoek te brengen aan de Rozenhof in Lottum met een prachtige grote rozentuin en informatiecentrum. Je  vindt hier alle informatie over rozen zoals het teeltproces of het thuis planten en verzorgen van rozen.
In juni en juli staan de rozenvelden in bloei.

Blauwe bessenroute35 kmBroekhuizen - Melderslo - Lottum

Ga zelf in het centrum van de blauwe bessenteelt op zoek naar de blauwe bes en geniet onderweg van agrarisch landschap afgewisseld met prachtige natuur. In april-mei bloeien de bessenstruiken met sierlijke, opvallende wit-roze bloemen. In juli en augustus worden de bessen geoogst. Langs de route zijn dan volop mogelijkheden om de verse blauwe bessen te proeven. 
De blauwe bessenroute is op zijn mooist van april t/m oktober.

De Oude Maasarmroute40 kmBroekhuizen - Wanssum - Tienray

Je fietst door oude door de Maas gevormde landschappen, geulen en steilranden met prachtige natuur. Maar ook door nieuwe landschappen en natuur, ontstaan doordat de Maas in tijden van hoog water meer ruimte heeft gekregen om water af te voeren. Je doorkruist maar liefst zeven dorpen met gezellige terrassen en veel bedrijvigheid. Kenmerkend voor dit gebied zijn ook de akkers met vooral veel boomteelt. 

Landschapsroute41 kmKronenberg - Evertsoord - Sevenum

Met Kronenberg als centraal punt  bestaat de route uit twee lussen. Eentje van 18 km over de esgronden Grootveld en Luttelseveld naar de Groote Molenbeek, om dan via Sevenum en het  dal van de Blakterbeek weer naar Kronenberg te gaan. De tweede lus telt 22 km en gaat via de stuifduinbossen Heesberg en Steegberg naar de rand van de Peel met het defensiekanaal om via de Zwarte Plak met de Kamiël van de Piël  en de verhalenberg aan de Zuringspeel terug te gaan.

Peel-Heideroute43 kmAmerica - Meterik - Griendtsveen

Loopt via verharde en onverharde wegen door een zeer gevarieerd landschap. Bij America en Meterik liggen de Schadijkse bossen met heidevelden en stuifzandduinen, maar ook oude akkers. Tussen Peel en heide de weidsheid van de ontginningsgronden en het jongste ontginningsdorp Evertsoord. En dan natuurgebied de Peel waar eeuwenlang turf is gewonnen met als centrum beschermd dorpsgezicht Griendtsveen met haar kanalen, bruggetjes en karakteristieke panden. 
 

Rondje Greenport Noord36 kmHorst - Venlo

Laat je kennismaken met alle ontwikkelingen in Greenport Venlo ten noorden van de spoorlijn Venlo-Eindhoven. Ontdek de natuurontwikkeling in het dal van de Groote Molenbeek, de nieuwe bedrijventerreinen, de Brightlands Campus op het oude Floriadeterrein en Parc Zaarderheiken. Met veel vrij liggende fietspaden.

Rondje Greenport Zuid30 kmSevenum -Venlo - Maasbree

Dit rondje voert je door het Greenport Venlo gebied ten zuiden van de spoorlijn Venlo-Eindhoven maar ook door het noordelijk van de spoorlijn gelegen Trade Port Noord en de Brightlands Campus, het vroegere Floriadeterrein. Ontdek de nieuwe natuur in het Kraijelheide gebied.

Aspergeroute40 kmGrubbenvorst - Tienray - Horst

De route voert langs aspergevelden en aspergeboerderijen waar je dagverse asperges kunt kopen. Onderweg veel groene pleisterplekken en in Grubbenvorst, Tienray en Horst gezellige terrassen.

Je doorkruist de Brightlands Campus Greenport Venlo waar in 2012 de Floriade werd gehouden, nog steeds een prachtig terrein om te zien. De route is ook prima te combineren met een bezoek aan  Openluchtmuseum de Locht in Melderslo waar je alles te weten kan komen over de teelt van asperges. 
Deze route fiets je het best in de aspergetijd van maart t/m juni.