Kastelen en landgoederen

Kaartweergave

Boerderij en landgoed de Gortmeule - Horst

De boerderij uit 1600 vormt samen met het landgoed een geheel. Ook een natuurcamping en een wegkruis maken er deel van uit. Het landgoed is tussen zonsopgang en zonsondergang toegankelijk voor publiek.

#610

Huis Kaldenbroek - Lottum

Kasteel Kaldenbroek stamt uit circa 1394 en sindsdien is het veelvuldig verbouwd. Het ligt midden in de stilte van een beschermd natuurgebied. Momenteel is het kasteel in gebruik als vakantiewoning.

#354

Huize de Kolck - Broekhuizenvorst

Huize de Kolck is een in 1904 gebouwde boerderij in U-vorm, met grachten omgeven. Hij is voorzien van een oprijlaan en brug en ligt aan de weg van Broekhuizenvorst naar Swolgen.

#842

Huize de Steegh - Grubbenvorst

Het tegenwoordige Huize De Steeg is een herenhuis dat rond 1750 werd gebouwd op de plaats van een ouder riddermatig huis. Het is een mooi gelegen rijksmonument, grenzend aan natuurgebied Kaldenbroek.

#821

Kasteel De Borggraaf - Lottum

Het kasteel is rond 1550 gebouwd en in de 17e eeuw voltooid. In de oorlog is het niet beschadigd geraakt. Tussen zonsopgang en zonsondergang kan erlangs gewandeld en gefietst worden.

#411

Kasteel Ooijen - Broekhuizenvorst

Kasteel Ooijen stamt al van voor 1433, maar de huidige bebouwing dateert uit de 17e eeuw en later. Het ligt in een vrij toegankelijk, nieuw natuurgebied, nadat de Oude Maasarm sinds eind 2020 in ere hersteld is.

#816

Kasteelruïne - Broekhuizen

Het kasteel is een ruïne sinds het in 1944 werd verwoest bij de Slag om Broekhuizen. Het is waarschijnlijk in de 13e eeuw gebouwd. Vanaf die tijd bestuurden de heren van Broekhuizen hun heerlijkheden vanuit dit kasteel. De ruïne ligt op een niet-toegankelijk terrein.

#814

Kasteelruïne Huys ter Horst - Horst

Midden in de Kasteelse Bossen liggen de omgrachte overblijfselen van het kasteel van Horst. In en rond het deels gerestaureerde complex worden tegenwoordig regelmatig evenementen georganiseerd.

#824

Kasteeltje of hoeve de Gun - Swolgen

De Gun is de naam van een voormalig kasteeltje te Swolgen, in fases gebouwd vanaf 1321. Omstreeks 1860 werd het gesloopt en werd de huidige hoeve Gunhof gebouwd. Sinds 2004 is die in gebruik als groepsaccomodatie.

#1139

Landgoed het Gebroken Slot - Grubbenvorst

Kasteel Grubbenvorst is rond 1300 gebouwd en is tot driemaal toe verwoest, de laatste keer door de Duitsers in 1944. Het wordt daarom al eeuwen Het Gebroken Slot genoemd. Het maakt onderdeel uit van een landgoed, dat deels is opengesteld voor publiek.

#822

Slothoeve ‘t Kasteelke - Meerlo

Het kasteel van Meerlo is in fases gebouwd met als eerste vermelding 1457. Het ligt aan de Groote Molenbeek tussen Meerlo en Wanssum. Er lopen diverse mooie wandelroutes langs, waaronder ook het Pieterpad.

#618