ARBO

ARBO

Vrijwilligers werken veilig

Vrijwilligers van Landschap Horst aan de Maas werken in natuur en landschap met diverse machines, zoals kettingzagen, bosmaaiers en maaimachines. Voor het veilig uitvoeren van deze gevaarlijke werkzaamheden moeten medewerkers adequaat zijn opgeleid en bij bepaalde opleidingen gecertificeerd. 

Landschap Horst aan de Maas volgt hierin de richtlijnen van de VBNE, de Vereniging van Bos en Natuur Eigenaren. Wij vragen dan ook aan al onze vrijwilligers om te werken volgens deze richtlijnen en de werkafspraken van Landschap Horst aan de Maas. En werk je met gevaarlijke machines zoals kettingzaag, bosmaaier en maaimachine dan is een certificaat nodig. Uiteraard faciliteren wij onze vrijwilligers in het behalen van dit certificaat.

Lees hier de VBNE richtlijn praktijkopleidingen. 

leerjegroen.nl

Een e-learningplatform voor onze vrijwilligers. 

Staatsbosbeheer heeft samen met groene partners, zoals Natuurmonumenten, IVN en Landschappen, een e-learning platform ontwikkeld.
In korte modules krijg je basis informatie over veilig werken in de natuur en tal van andere interessante onderwerpen. Denk hierbij aan modules zoals ‘veilig buiten werken’, ‘kleinschalig poelenbeheer’, ‘basiscursus vogelecologie’, ‘veilig bomen omzagen met handgereedschap’ en ‘alles over knotbomen’.

Alle modules zijn gratis beschikbaar voor vrijwilligers van stichtingen die samenwerken met en in de terreinen van Staatsbosbeheer. In de bijlage vind je een kort stappenplan dat beschrijft hoe je een gratis account kunt aanmaken. 

Lees de handleiding om een account aan te maken voor leerjegroen.nl
Let op: kies voor Staatsbosbeheer als onze partnerorganisatie

Pdf registreren/account aanmaken klik hier.

leerjegroen.jpg

Hakhoutbrigade - werkafspraken

Iedereen die bij ons werkt met een kettingzaag moet in het bezit zijn van een geldig certificaat. De standaard hiervoor is minimaal NKC 2 (Nederlands Kettingzaag Certificaat niveau 2). Ben je eenmaal in het bezit van dit certificaat dan is na 3 jaar een herhalingscursus nodig om dit geldig te houden.

De hakhoutbrigade’s werken in groepen en elke groep heeft een teamleider. De teamleider zorgt samen met de coördinatoren  voor een goede voorbereiding van de werkzaamheden en geeft tijdens de werkdagen leiding aan het team.
Hier zie je een voorbeeld van de ARBO werkformulieren zoals die door de hakhoutbrigade gebruikt worden.

Natuurbeschermingswet

Ook moeten we voldoen aan de Natuurbeschermingswet. Voor elke werklocatie wordt een scan uitgevoerd en specifieke doelen vastgesteld.
Hier zie je een voorbeeld van een werklocatie:

TIP

Veilig werken staat voorop. Mocht er dan toch nog een calamiteit gebeuren waarbij de hulp van 112 nodig is weet je dan waar je bent? Wij werken regelmatig op afgelegen plaatsen, niet altijd is een “adres” beschikbaar. Installeer daarom de 112 app  op je telefoon. Roep je daarmee hulp in dan wordt jouw locatie automatisch doorgegeven, tot op 10 m nauwkeurig. Bovendien bereik je 112 sneller en is een directe communicatie mogelijk.

Download de 112NL app voor IOS of Android