Oorlogsmonumenten

Kaartweergave
1

NS-plaquette station - Tienray

De plaquette is aangebracht ter nagedachtenis aan twee personeelsleden van de Nederlandse Spoorwegen, die tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen zijn omgekomen.

#772
1

Onderduikmonument - Horst

Deze muurschildering in de kelder van het Gasthoes te Horst is gemaakt door enkele Horstenaren, die daar eind 1944 ondergedoken zaten.

#792

Oorlogsgraven van Nederlandse militairen - Meterik

De gemeente Horst aan de Maas telt vier oorlogsgraven en wel in Broekhuizenvorst, Meerlo en Meterik.

#781
1

Oorlogslachtoffers - Melderslo

Met deze gedenksteen worden oorlogsslachtoffers uit Melderslo herdacht. Zij zijn gestorven in Horst, Nederlands Indië en Rusland.

#799

Oorlogsmonument - Grubbenvorst

Op de voorzijde van de zuilen zijn de namen van 51 omgekomen Nederlandse en geallieerde militairen en burgerslachtoffers aangebracht.

#628

Oorlogsmonument - Swolgen

Met dit monument worden vijf mensen herdacht die omgekomen zijn in de Tweede Wereldoorlog, zowel in Nederland als in Nederlands Indië. Het verhaal van monseigneur Aerts wordt hieronder uitgebreid toegelicht.

#1193

Oorlogsmonument - Horst

Na de Tweede Wereldoorlog werd op het oude kerkhof een herdenkingsmonument geplaatst voor alle Horstenaren die als gevolg van oorlogshandelingen zijn overleden.

#764

Oorlogsmonument Feniks Broekhuizenvorst en gemeentewapen voormalige gemeente Broekhuizen - Broekhuizenvorst

Het monument Feniks is een eerbetoon aan de 15 oorlogsslachtoffers uit de voormalige gemeente Broekhuizen die in de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen.

#783

Oorlogsmonument GEBOGEN MAAR NIET GEBROKEN - Sevenum

Het monument aan het Julianaplantsoen te Sevenum is opgericht ter nagedachtenis aan 34 medeburgers die tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen zijn omgekomen.

#631

Oorlogsmonument Voor onze gevallenen - Broekhuizenvorst

Dit monument op het kerkhof is opgericht ter nagedachtenis aan sergeant P. Clevis en soldaat J. Derks. Deze twee militairen zijn in de meidagen van 1940 in de strijd tegen de bezetter gesneuveld.

#784

Oorlogsslachtoffers - Hegelsom

Met deze gedenksteen op het kerkhof worden acht Hegelsomse slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog herdacht.

#791

Plaquette burgerslachtoffers - Broekhuizenvorst

De plaquette in de Sint-Annakapel te Ooijen is aangebracht ter nagedachtenis aan vier inwoners van Broekhuizenvorst die op 15 oktober 1944 door de bezetter zijn gefusilleerd.

#785
1

Plaquette in het NS-station - Sevenum

De plaquette in het NS-station te Horst-Sevenum is aangebracht ter nagedachtenis aan twee personeelsleden van de Nederlandse Spoorwegen, die tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen zijn omgekomen, te weten: A. van der Burgt uit Sevenum en P.M.L. Derix uit Horst.

#789

Sporen die bleven in de gemeente Horst aan de Maas - Horst

De monumenten 'Sporen die bleven' in de gemeente Horst aan de Maas herinneren aan de reeks razzia's in oktober en november 1944, waarbij de bezetter meer dan 3.000 jongens en mannen heeft opgepakt om gedwongen tewerk te stellen in de Duitse oorlogsindustrie.

#1188

Stirling monument - Kronenberg

Het monument herinnert aan de crash van de Short Stirling R9167 van 149 Squadron Royal Air Force te Kronenberg op 2 oktober 1942. Het toestel werd die dag beschoten door een Duitse nachtjager. Alle bemanningsleden kwamen bij de crash om het leven.

#1190

Twee herdenkingsplaquettes in Sint Jozefkapel Stokt - Broekhuizen

In de kapel bevinden zich twee plaquettes. Een ervan is aangebracht ter nagedachtenis aan de verzetsman Alfons Berger. De andere is ter nagedachtenis aan drie buurtgenoten, van wie er twee tijdens de Tweede Wereldoorlog en een in Nederlands Oost-Indië zijn omgekomen.

#786

Verzetskruis - America

Het verzetskruis bij hoeve de Zwarte Plak in America is opgericht ter nagedachtenis aan alle verzetsmensen die tijdens de Tweede Wereldoorlog in de strijd tegen de bezetter zijn gesneuveld.

#787

Verzetsmonument - America

Het verzetsmonument in America (gemeente Horst aan de Maas) is opgericht ter nagedachtenis aan elf medeburgers die tijdens de Tweede Wereldoorlog in de strijd tegen de bezetter zijn gesneuveld.

#699

Zonnewijzer - Melderslo

De zonnewijzer is bevestigd op een van de laatste overgebleven stenen van de door de Duitsers op 23 november 1944 opgeblazen kerk.

#800