Kunst in de Openbare ruimte

Kaartweergave

Geborgen samen - Horst

Het bronzen beeld drukt de onlosmakelijke verbondenheid uit tussen de twee mens figuren en de geborgenheid die zij ervaren binnen hun woonomgeving. Geplaatst ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan van Woningstichting Noord-Limburg.

#739

Ghana Monument - Sevenum

Dit kunstwerk staat symbool voor de samenwerking tussen Sevenum en Bolgatanga in Ghana. In Bolgatanga staat een Sevenumse baobabboom. In Sevenum dit kunstwerk.

#757

Groeikracht - Griendtsveen

Het bronzen beeld wil een dialoog aangaan met licht, ruimte en tijd. Het beeld verwijst naar de zon, wolken en vliegende vogels. Het richt zich op de toekomst en niet op het verleden. Rijvers maakte ook “De ontmoeting” op de markt in Lottum.

#721

Haan onderdeel van Grensposten - Hegelsom

De haan heeft 45 jaar als markant herkenningspunt op het dak van de Praktijkschool gestaan.

#730

Heel het leven "Huist" in ons - Sevenum

Dit kunstwerk staat bij de ingang van het woon-en winkelcomplex Bartholinahof op het Pastoor Vullinghsplein. Het heet “Heel het leven huist in ons” en is gemaakt door Marijke Cieraad. Het moet symboliseren hoe mensen samenwerken aan de ontwikkeling van het dorp.

#338

Heilige Christoffel - Broekhuizen

Christophorus, komende vanuit het Oosten heeft hij de levensrivier doorwaad en zo een oeververbinding met het Westen tot stand gebracht: Aan de oever van Broekhuizen staat de bronzen Christoffel en zijn voeten van beton.

#712

Het gebonden figuur - Broekhuizenvorst

Het beeld van de gebonden torso met een uitvliegende vogel werd op 6 september 1985 onthuld in Broekhuizenvorst.

#715

Het geheim van 't Hetje - Sevenum

Het gerucht gaat dat de kunstenaar op een nachtelijke wandeling ’t Hetje passeerde. Bij thuiskomst zou hij een knoop van zijn broek missen.

#1205

Het vergrootglas op Swolgen oftewel de Haverkist - Swolgen

De redactie van De Haverkist, het dorpsblad van Swolgen, onthulde in 2010 het gelijknamige kunstwerk.

#762

Human Resorts - Melderslo

De directe vormen van deze bronzen sculptuur drukken met name de spontaniteit en kracht uit die de inwoners van Melderslo aan de dag hebben gelegd bij de opbouw van hun kerkdorp.

#750

Hundje van Hôrs - Horst

Het ‘Hundje van Hôrs’ is gebaseerd op het oude, bekende versje: ‘Hedde dôrs?, Godde naor Hôrs. Dao hebbe ze en hundje. Dát pist ów in ’t mundje!’

#1184

Kamiël van de Piël - America

De Kamiël van de Piël is een kunstwerk van de hand van Ruud van der Beele. Het is geïnspireerd op een grove den, de enige pre-ontginningboom in de verre omtrek.

#1196

Kind met twee duiven - Horst

De kunstenaar heeft met dit bronzen kunstwerk willen uitbeelden dat kinderen als gevolg van negatieve ervaringen in de maatschappij, vaak troost zoeken in de natuur.

#740

Kippen op bonenstaken - Hegelsom

Dit bronzen beeld verwijst naar de ontwikkeling van de pluimveeteelt en bonenteelt die Hegelsom bekendheid hebben gegeven.De Peelkabouters in het centrum van Horst zijn ook door van Ronkenstein gemaakt.

#731

Klokkentoren met carillon - Grubbenvorst

In 2011 is het uurwerk van het herplaatste Carillon in Grubbenvorst officieel in gebruik gesteld.

#729

Kunst in de kloostertuin - America

Achter het oude klooster, voorheen ook in gebruik als pastorie en dokterspraktijk en nu als gezondheidscentrum en gemeenschapshuis, ligt een prachtige tuin. Daarin staan enkele beelden die te maken hebben met het verleden van het gebouw.

#1175

Kunstwerk en plaquette Hub van Doorne - America

De plaquette en het kunstwerk van Hub van Doorne zijn allebei bevestigd aan zijn geboortehuis in America.

#1198

Kunstwerken Meister Rongen en Grad Poels - America

Zowel Meister Rongen als Grad Poels zijn van grote betekenis geweest voor de ontwikkeling van America. Op zaterdag 8 september 2018 werden aan de Meister Rongenstraat en Grad Poelsstraat twee kunstwerken onthuld ter ere van deze bekende Americanen.

#1200

Le couple - Grubbenvorst

Eind 2020 is het project 'Grubbenvorst eert kunstenaar Cees van den Bergh' gerealiseerd met de plaatsing van het bronzen kunstwerk 'Le Couple' op het Pastoor Vullinghsplein te Grubbenvorst. Het stelt een echtpaar voor in innige omhelzing en is gemaakt in 1961. Op 18 april 2022 is het officieel onthuld. 

 Kunstenaar Cees van den Bergh

#1185

Leven en vrij zijn - America

Vierkante natuurstenen zuil met aan vier zijden telkens twee dorpstaferelen van o.a. het carnaval. LEVEN EN VRIJ zijn geschonken aan de Americaanse gemeenschap door C.V. de Turftreiers op 12 november 1994.

#708

Levensvreugde - Horst

De moeder koestert haar dochter. Dit bronzen beeld werd geschonken door het bedrijf Janssen en De Jong ter gelegenheid van het 50-jarig bedrijfsjubileum. In de volksmond wordt dit beeld ook wel "Vrouw Janssen en ‘t jong" genoemd.

#741

Linnen garens drogen - Horst

Voor Museum De Kantfabriek prijkt het kunstwerk ‘Linnen garens drogen’. Het bronzen werk verwijst naar de vele huisweverijen die Horst vroeger kende. Het garen werd in water gelegd om looistoffen eraan te onttrekken. Daarna droogde men het garen aan stokken..

#742

Melkende non - Grubbenvorst

Het bronzen kunstwerk van de Melkende Non staat aan de Kloosterstraat in Grubbenvorst en is in 1978 in opdracht van de toenmalige gemeente Grubbenvorst gemaakt door R. Sheriff.

#727

Milleniumput - Sevenum

Deze put is gevonden tijdens de renovatie van het centrum van Sevenum, die in 1999 werd afgesloten.

#335

Moeder aarde - Sevenum

Moederaarde’ (geboren uit deze aarde en er je schreden hebben gezet). Het kastje bevat 23 genummerde doosjes met aarde uit alle hoeken van Sevenum, verschillend van kleur en structuur. De nummers staan ook op de topografische kaart achter op de doosjes.

#1212