Kruisen en kapellen

Kaartweergave
1

Kruis De Vorst 5 - Sevenum

Fraai houten kruis uit 1978 met corpus en kleine luifel, voorzien van de tekst NEEM UW KRUIS OP EN VOLG MIJ, met andere woorden: ook al zit het soms tegen, laat de moed niet zakken en ga verder.

#484
1

Kruis De Vorst 7 - Sevenum

Het gietijzeren kruis is is geplaatst rond 1900 en staat in de wegberm nabij de boerderij. In 1980 was het kruis erg vervallen en is toen grondig gerestaureerd.

#456

Kruis Driekooienweg - Evertsoord

Eikenhouten kruisbalk met betonnen corpus.Het kruis staat in de voortuin van de boerderij.

#497

Kruis Essenweg - Meterik

Vaak vindt men een wegkruis op een kruispunt van wegen. Waarom juist daar? Ad Welters schrijft dat bij onze heidense voorvaderen de wegkruisingen bijzonder vereerd werden.

#530

Kruis familie Raedts - Sevenum

Het kruis is na de Tweede Wereldoorlog opgericht uit dankbaarheid omdat familieleden van de familie Raedts en onderduikers de oorlog overleefd hadden.

#457
1

Kruis Gelderdijk/Op den Bergen - Sevenum

Het kruis werd op 11 juni 1931 geplaatst ter gelegenheid van het gouden huwelijksfeest van Peter Matthijs Kerstjens en Eleonore Vorstermans. De aanleiding was een boerderijbrand.

#537

Kruis Gortmolenweg - Horst

Het kruis staat aan een veldweggetje, onder een prachtige eikenboom, temidden van akkers. Het dateert van 1915 en is toen geplaatst door Hannes Hoeymakers, ook genoemd Gortmolens Hannes.

#571
1

Kruis Grubbenvorsterweg - Sevenum

Het kruis is geplaatst tussen 1825 en 1900. Het is diverse malen vernield en ook weer hersteld, het laatst in 1999. Het heeft een corpus van keramiek en staat tegenover boerderij Steinhagen, waar het ook bij hoorde.

#533

Kruis Grubbenvorsterweg - Lottum

Plaats: Grubbenvorsterweg bij 6, Lottum
Jaar van plaatsing: 

Kruisbeeld aan d'n Hondskamp, Lottum. Wegkruis, niet ver van de St. Quirinuskapel, trant XVII.
#585

Kruis Grubbenvorsterweg 47 - Sevenum

Het kruis werd rond 1914 door de drie broers Baeten opgericht achter boerderij Janssen aan de Venloseweg 38. In 2003 is het verplaatst naar de huidige plek.

#1170

Kruis Gun - Swolgen

Plaats: (weg van Swolgen naar de Gun) Swolgen
Jaar van plaatsing:

#521

Kruis Gun - Swolgen

Dit kruis, tegenover boerderij Oud-Linde, moet kort na 1914 geplaatst zijn door Sjang Weijs, de toenmalige eigenaar van de boerderij.

#646

Kruis Haenen - Sevenum

Het kruis werd begin 1900 aan de andere kant van de weg opgericht door Petran Philipsen (Kroes Petran) om Gods zegen te vragen voor de gewassen in het veld. Het is in 2000 helemaal opgeknapt.

#487

Kruis Hazenhorst - Sevenum

Het kruis is rond 1875 geplaatst en enkele keren vernield. In 2001 is het geheel vernieuwde kruishout met het opgeknapte corpus opnieuw geplaatst.

#465

Kruis Heesbredeweg - Sevenum

Dit betonnen gedachteniskruis is na de oorlog geplaatst uit dankbaarheid voor de behouden terugkeer uit Duitsland van de heren Verstegen en Rögels. Oorspronkelijk stond hier sinds ongeveer 1890 een houten kruis.

#539

Kruis Herenbosweg - Melderslo

Het corpus is gemaakt van beton en circa 1930 is het kruis, op een samenkomst van zes wegen, geplaatst door Anna Hermans. Reeds in 1952 werd vermeld: "Het kruis staat wankeL

#522

Kruis Herstraat - Horst

Het is best mogelijk dat dit kruis al 100 jaar of meer oud is" vertelde Vic. Paulissen (senior). "Het stond er in elk geval al in mijn jeugd, maar wel op een andere plaats dan nu".

#570

Kruis Hesselenweg - Hegelsom

Het kruis aan de Hesselenweg is in de loop der jaren vaak van plaats veranderd. Het staat nu op een haakse bocht in de Hesselenweg. Rijdt men, komend van Sevenum, rechtsaf de Hesselenweg op, dan staat het kruis rechts van de weg.

#566

Kruis Het Grote Veld/Steegbredeweg - Sevenum

Het onder een kastanjeboom staande kruis is geplaatst voor 1725. Het is opgericht om te bidden voor een goede oogst en bij ernstige ziekte van buurtbewoners. Het vroegere, uit hout gesneden corpus is in 1970 vervangen door een replica. Sinds 1994 hangt het origineel in de parochiekerk.

#538

Kruis Hofweg - America

Op een oude kaart van 1840 kan men het landgoed "Het Hof' reeds vinden en in het "Peelklokje" van 13 februari 1971 lezen we dat Pieter Geertjens, geboren in 1800, op "Het Hof' woonde.

#514

Kruis Hoofdstr/Veestr/De Leeuwerik - Meerlo

Plaats: driesprong Hoofdstr/Veestr/De Leeuwerik, Meerlo
Jaar van plaatsing: 

#519
1

Kruis Hoogbroek - Sevenum

Sinds 1862 staat hier al een kruis. Het huidige eikenhouten kruis met corpus van kunsthars vervangt eerdere kruisen, die in de loop der jaren werden vernield. Het is gemaakt door de heer Schattevoet uit Hegelsom.

#462

Kruis Horsterdijk/Zwaanen Heike - Lottum

Plaats: Horsterdijk - Zwaanen Heike Lottum
Jaar van plaatsing: 

#582

Kruis Horsterweg - Grubbenvorst

Plaats: Horsterweg 55, Grubbenvorst
Jaar van plaatsing: 

#472

Kruis in streekmuseum de Locht - Melderslo

Het corpus van dit kruis is afkomstig van buurtschap de Gun in Swolgen. Het stond oorspronkelijk tegenover boerderij Oud-Linde op de splitsing Gun/Hogeweg en is geplaatst door Sjang Weys, vermoedelijk kort na 1914.

#1177