Kruisen en kapellen

Kaartweergave

Kruis kerkhof - Broekhuizen

Het kruis dateert uit ca 1930 en werd geplaatst tijdens het pastoraat van pastoor van Dooren.Het beeld werd vervaardigd door beeldhouwer Douwes uit Roermond.Volgend de inventaris van het kerkelijk kunstbezit van de parochie de H. Nicolaas was Douwes afkomstig uit Tilburg.

#549

Kruis kerkhof - Broekhuizen

Plaats: op het kerkhof Broekhuizen
Jaar van plaatsing: 

#550

Kruis Keuter - Meerlo

Plaats: Keuter 7, Meerlo
Jaar van plaatsing:

#452

Kruis Kogelstraat - Hegelsom

Aan de Kogelstraat te Hegelsom, dicht bij het huis van W. Jenniskens, staat vlak langs de weg een eenvoudig houten kruis op een betonnen voetstuk. Het corpus is van gietijzer en is hol van binnen.

#564

Kruis Konijnswarande - Melderslo

Dit kruis zou al vóór 1850 geplaatst zijn door een zekere Daniëls, die woonde op de boerderij "Den Daniëls. Daniëls zou het kruis, of alleen het corpus, in Kevelaer gekocht en op zijn rug naar huis gedragen hebben.

#527

Kruis Kronenbergweg - Kronenberg

De houten kruisbalk meet 2.80 x 1.30 meter en is omstreeks 1948 vernieuwd. Het kruis is voorzien van een corpus van kunststof en beton, dat in 1974 werd gerepareerd.

#579

Kruis Krouwelstraat - Sevenum

In 1925 hebben twee families dit kruis geplaatst ter vervanging van een ouder kruis uit het begin van de 19e eeuw. Het oorspronkelijke houten corpus staat nu in het parochiehuis, naast de kerk. Om diefstal te voorkomen is het in 1980 vervangen door een metalen en in 2020 door een gipsen exemplaar.

#535

Kruis Krouwelstraat - Sevenum

Het kruis is 2.50 meter hoog en 1.50 meter breed en staat in de tuin van de familie. Het is voorzien van een groot corpus.

#467

Kruis Langstraat/Kruisstraat - Hegelsom

Op het kruispunt Langstraat-Kruisstraat te Hegelsom staat een groot houten kruis op een van baksteen gemetseld voetstuk, waarop oorspronkelijk een marmeren plaat was aangebracht.

#565

Kruis Maasbreseweg - Sevenum

Het bruin geverfd houten kruis meet 2.00 x 1.30 meter. Het corpus van wit geverfd ijzer heeft een groene lendendoek, blauwe doornenkroon en zwarte haren. Het meet 65 x 42 cm. Bij het kruis is een bloemenperk aangelegd.

#455

Kruis Meerlo/Megelsum - Meerlo

Plaats: Mgr. Jenneskensstraat 28, Meerlo
Jaar van plaatsing: midden jaren 1800

#449

Kruis modern Kogelstraat - Hegelsom

Aan de Kogelstraat, onder twee prachtige lindebomen, lag tot 1970 een fraai bakstenen kapelletje met leien dak De vloer was oorspronkelijk van blauwe en rode plavuizen.

#567

Kruis onder Lindeboom - Swolgen

Plaats: Schoolstraat, Swolgen
Jaar van plaatsing: ca 1850

#644

Kruis Oostenrijk - Horst

Het kruis bij de boerderij "Mildershof' staat al aangegeven opeen kaart uitgegeven in het begin van de 19e eeuw (de zgn. Tranchotkaart), maar er heeft al veel langer een hoeve gestaan.

#572

Kruis Op de Coppert Broek 20 - Sevenum

De hoogte van de kruisbalk is ongeveer 2 meter. Het corpus meet ± 40 cm en is van gietijzer. Vroeger had het kruis een luifel en was er ook een knielbankje bij.

#458

Kruis Pastoor Debijestraat - Hegelsom

Plaats: Pastoor Debijestraat hoek Reysenbeckstraat Hegelsom
Jaar van plaatsing: 

#684

Kruis Reuveltweg/Vinkenlaan - Grubbenvorst

Plaats: Reuveltweg Vinkenlaan Grubbenvorst
Jaar van plaatsing:

#518

Kruis Slikweg - America

Dit kruis staat, omgeven door lindebomen, op eer driesprong aan de Slikweg. Het nu aanwezige kruis is niet het oorspronkelijke.

#587

Kruis Steegstraat - Melderslo

Het kruis aan de Steegstraat te Melderslo.In een mededeling, gedateerd 4 September 1951, lezen wij over dit kruis: "Het kruis in de kom van Melderslo behoort bij het café Alards.Het staat onder een hoge linde bij een kruispunt van wegen en is ingesloten door een driehoek van liguster.

#523

Kruis Swolgenseweg/Donkerhofsteeg - Tienray

Plaats: Hoek Swolgenseweg/Donkerhofsteeg, Tienray
Jaar van plaatsing: 2004

Donderdag 5 april 2004 werd het imposante tweeënhalf meter hoge kruis met terracotta corpus geplaatst. Tot eind jaren zestig stond op de plek precies tegenover het nieuwe kruis ook een kruis. Het ni...
#517

Kruis tegen kerkhofhuisje - Horst

Plaats: Oude kerkhof 
Jaar van plaatsing:

#687

Kruis Tongerlostraat/Blaktdijk - Sevenum

Het betreft een houten kruis met een corpus van aardewerk. Het geheel wordt gedekt door een eikenhouten kap met gegolfde voorrand. Het INRI plaatje is in hout uitgesneden en geschilderd in barokstijl. Onder het corpus is een bordje aangebracht met de test MIJN JEZUS BARMHARTIGHEID.

#490

Kruis van de Goor - Sevenum

Gietijzeren kruis, dat 2.40 x 1.20 meter meet en is voorzien van een gietijzeren corpus van 50 x 30 cm. Het vroegere houten corpus is verloren gegaan. Het kruis is voorzien van een smeedijzeren offerblok, hetgeen een zeldzaamheid is. Het kruis staat langs de rand van de weg in een plantsoentje.

#460

Kruis van de Munckhof - Tienray

Geplaatst voor 2003.
Oorspronkelijke plek Over de Beek 11
Herplaatst in 2007

Privé initiatief van Harry van de  Munckhof.

#1174

Kruis Venweg/Blaktdijk Kronenberg - Kronenberg

Houten kruis met corpus van aardewerk .De eerste woning op deze plek werd in 1856 gebouwd door Cornelis Schreurs. Hij verkocht woning en grond in 1861 aan Everardus Heesen. Zijn vader was Jan Leonard Heesen, die ondernummer 22 wordt genoemd.

#578