Kruisen en kapellen

Kaartweergave

Mariakapel - Broekhuizen

Deze kapel is in 1960 gebouwd op de plaats waar vroeger ook al een Mariakapel stond.
Het gipsen Mariabeeld staat er wat onbeschut, vanwege de open bouw van de kapel. Het beeld uit 1750 uit de oude kapel bevindt zich in de kerk van Broekhuizen.raat van pastoor Van Enckevort van natuursteen gebouwd.

#553

Mariakapel - Broekhuizenvorst

Aan de westzijde van Broekhuizenvorst, nabij het vroegere kasteel “De Kolck”, staat een Mariakapelletje waarvan algemeen wordt aangenomen dat het bouwjaar tussen 1860 en 1869 ligt toen freule Sophie Testard de Montigny het kasteel bewoonde.

#556

Mariakapel - Grubbenvorst

De kapel ligt ver buiten de bebouwde kom in het bos langs de St.Jansweg, hoek Venloseweg.Bakstenen niskapel.

#560

Mariakapel - Meerlo

Plaats: Megelsum 29, Meerlo
Bouwjaar: plm 1700

Kapelletje met gezwenkte topgeveltje en met korfbogige deurbekroning. plm 1700
Gerestaureerd 2015.
#448

Mariakapel (Risseltkapel) - Horst

Deze veel bezochte en meermaals gerestaureerde veldkapel bestaat uit twee delen, de achterkant dateert uit ongeveer 1700. Daarin staat achter tralies een Mariabeeld uit de 18e eeuw. Het voorste deel werd in 1900 gebouwd. Zij is omgeven door vier hoge bomen: twee kastanje- en twee lindebomen.

#475

Mariakapel Donkstraat - Swolgen

Plaats: Donkstraat 7, Swolgen
Bouwjaar: 

Kapel met wegkruis, behorende bij boerderij Erkenshof.

#515

Mariakapel of Bulthoevekapel Kreuzelweg 13 - Horst

De kapel is in 2013 gebouwd naar het model van de Sint Jozefkapel in Horst. Ze dient als bezinningsruimte voor de vele arbeidsmigranten, die hier in de buurt verblijven. Ze is voor iedereen toegankelijk, maar vanaf de weg niet te zien.

#1169

Mariakapel Venrayseweg - Grubbenvorst

De kapel bevindt zich in de buurtschap Californië. In 1898 werd de kapel gebouwd door Adriaan Coenen en Gertruda Peters.

#562

Modern kruis Kogelstraat - Hegelsom

Tot 1970 stond hier een bakstenen kapelletje, gebouwd in 1872. Het raakte in verval en werd afgebroken. In 1982 werd dit moderne veldkruis hier geplaatst, vervaardigd door kunstenaar Peter Hermans uit Griendtsveen.

#567

Molenkruis of hagelkruis - Meterik

Rond 1900 is dit kruis geplaatst. Aanleiding was een enorme hagelbui, die verwoestend over de omgeving trok. De oprichters hoopten dat de gekruisigde Christus verdere rampen zou voorkomen. Het is enkele keren gerestaureerd.

#531

O.L. Vrouwekapel - Sevenum

Nadat de oorspronkelijke kapel uit 1870 in verval was geraakt, werd die in 1991 afgebroken en verplaatst naar deze plek. Daar is zij in de oude stijl weer opgebouwd.

#547

OL Vrouwekapel van het wonderbare schot - Sevenum

De kapel is een rijksmonument en gebouwd in 1676. Hier zou rond dat jaar een vrouw gered zijn van een wolf, die daar op wonderbaarlijke wijze doodgeschoten werd. De kapel is enkele keren gerestaureerd, het laatste in 1981.

#544

OLV van Altijd Durende Bijstand - Kronenberg

De kapel is omstreeks 1932 door de familie Jacobs-Rutten gebouwd uit dankbaarheid voor de genezing van hun moeder na een ernstige ziekte.

#508

Petran020 Den Haspel - Grubbenvorst

De Mariakapel aan den Haspel (zo wordt deze omgeving genoemd) staat hier nog niet zo lang. Vroeger kruiste hier een zandweg het spoor. Aan deze verlaten weg richting Heierhoeve bivakkeerden geregeld woonwagenbewoners.

#866

Piëtakapel - Evertsoord

De kapel is gebouwd door M. van den Goor uit Evertsoord uit dankbaarheid voor een behouden thuiskomst uit Duitsland na deportatie in de tweede wereldoorlog.

#498

Quirinuskapel - Lottum

Deze kapel is hier in 1946 gebouwd ter vervanging van de in de oorlog verwoeste Quirinuskapel. Die was in 1638 op een andere plek gebouwd door Jacob van den Hondskamp. Alleen het beeldje van de heilige Quirinus kwam onbeschadigd uit de puinhoop tevoorschijn.

#510

Sint Goarkapel - Meerlo

In het dorp Meerlo bestaat sinds de 15e eeuw een verering van de H. Goar, en sinds 1662 staat in de bossen ten noorden van Meerlo een kapel, toegewijd aan deze heilige.

#447

Sint Joriskapel - Hegelsom

Deze kapel is in 1952 gebouwd door scoutinggroepen als geschenk voor de Hegelsomse pastoor Geusgens. Hij was districts-aalmoezenier bij de scouting. In 1968 is zij als bouwval gesloopt en in 2012 weer opgebouwd.

#672

Sint Jozefkapel - Meerlo

Plaats: De Cocq van Haeftenstraat 25, Meerlo
Bouwjaar:
 

#643

Sint Jozefkapel met twee herdenkingsplaquettes - Broekhuizen

Het kapelletje op de Stokt stamt uit 1939. Het werd gebouwd door de Gebr. Thijssen uit Broekhuizenvorst naar ontwerp van architect Jules Kayser uit Venlo.

#552

St Annakapel - Lottum

Deze kapel werd in 1909 gebouwd dichtbij de plek waar al in de 17e eeuw een Sint Annabeeldje in een nis stond. Het originele beeld werd gestolen en is in 1995 vervangen door het huidige. De kapel is in 2002 gerestaureerd.

#583

St Annakapel - Sevenum

Deze kapel is een rijksmonument en is gebouwd tussen 1729 en 1745.

#494

St Annakapel - Horst

Het precieze bouwjaar van de Annakapel is onbekend. Zij is al eeuwenoud en was vroeger gewijd aan Maria. De naam Vrouwenboom verwijst daarnaar. Ze ligt op een heuveltje aan de oude weg van Horst naar Venlo en is omringd door lindebomen. Een groot industrieterrein ligt op een steenworp afstand.

#503

St Annakapel met herdenkingsplaquette - Broekhuizenvorst

Het Annakapelletje is een wit gestuukte kapel met barokgevel, driezijdige sluiting en gezwenkte façade, waarin een anker met het jaartal 1733. Het staat sinds 1968 op de monumentenlijst.

#557

St Annakapel met moordkruis - Grubbenvorst

De Annakapel ligt aan de rand van de bebouwde kom van Grubbenvorst, nabij zorgcentrum 'La Providence'. De kapel is omgeven door een perk met struikbegroeiing en er zijn enkele zitbanken.Neogotische kapel van baksteen.

#561