Kruisen en kapellen

Kaartweergave

St Luciakapel - Meterik

Deze kapel werd in 1783 gebouwd naar aanleiding van een zeer besmettelijke dysenterie-epidemie in Horst. Zij werd toegewijd aan de heiligen Lucia en Rochus, met de intentie de ziekte te weren. In 1971 is de kapel grondig gerestaureerd.

#481

St. Annakapel Grubbenvorsterweg/Dijkerheideweg - Sevenum

Deze kapel is in 1911 gesticht door veehouder Litjens, omdat zijn vee gespaard bleef voor mond-en klauwzeer. De kapel is gerestaureerd in 1978 en er is na 2009 een nieuw beeld in geplaatst.

#541

St. Christoffelkapel met herdenkingsplaquette - Broekhuizen

Deze kapel is in 2020 gebouwd als vervanging van de in 2019 afgebroken oude kapel, eveneens gelegen aan de Veerweg. Die is afgebroken als gevolg van de gebiedsontwikkeling Ooyen-Wanssum.

#555

St. Isidorusbeeld - Kronenberg

Het beeld van geglazuurde chamotte werd in 1948 geplaatst door Johannes van de Munckhof, uit dankbaarheid omdat hij de tweede wereldoorlog had overleefd. Het is gemaakt door Piet Killaars.

#506

St. Janskapel (in het bos) - Grubbenvorst

De St. Janskapel is vermoedelijk rond 1430 op 'Santvoort', zo'n drie kilometer ten zuiden van Grubbenvorst, gesticht.

#563

St. Jozefkapel - Sevenum

Deze kapel uit 1721 is een rijksmonument. Hij is verschillende keren opgeknapt, het laatst in 1995.

#545

St.Anthoniuskapel - Kronenberg

De kapel is gebouwd in 1912 door Jacobus Roodbeen, uit dankbaarheid voor de genezing van zijn vrouw Maria Hermans. De kapel wordt ook Roodbeenkapel genoemd.

#580

St.Jozefkapel - Horst

De St. Jozefkapel is een rijksmonument en werd rond 1901 gebouwd op de plek waar in de 19e eeuw een andere kapel stond, gewijd aan de Heilige Familie. Ze raakte in de oorlog en later door twee aanrijdingen ernstig beschadigd. Rond 2010 is zij grondig hersteld.

#502

Staties kruisweg - Tienray

In 1910 werd een begin gemaakt met de inrichting van een buitenkruisweg met 13 staties in de vorm van kapelletjes. Die ligt in het park Over de Beek, loopt verder via de Burgemeester van den Berghlaan en eindigt in de kerk met het beeld van de Piëta. Na een grote restauratie is het park in 2015 opni...

#659

Staties Onze Lieve Vrouw van Zeven Smarten - Tienray

Op deze plek werd vanaf 1912 de buitenkruisweg aangelegd. In 1924 heeft Pastoor Charles op de Coul de kruisweg echter laten verplaatsen.

#1167

Stenen kerkhofkruis - Meterik

Plaats: kerkhof Meterik
Jaar van plaatsing: onbekend

Op de grafsteen onderaan  het kruis staan de namen van een aantal geestelijken vermeld.

#694

Tiroler kruus ien de roam - Broekhuizen

Roam is de oude plaatselijke benaming van dit gebied.Het kruis is een origineel Oostenrijks veldkruis, vervaardigt van larikshout, gegroeid boven 1500 meter in de Alpen evenals het “zirbenholtz”waaruit het corpus is gesneden.

#676

Veldkruis in de bossen bij Hof van Kronenberg - Kronenberg

Dit kruis staat sinds 2015 hier in de bossen, vroeger heeft het bij de familie Pubben aan de Peelstraat gestaan. Het is gemaakt door Thei Pubben.

#1214

Vredeskapel - Melderslo

Deze vredeskapel is aan het begin van de Tweede Wereldoorlog in 1940 gebouwd op initiatief van Mathijs Claassens. Zo wilde men bescherming voor Melderslo afroepen door Maria als koningin van de vrede. De kapel is overdag altijd open. Zij is gebouwd naar een voorbeeld in Posterholt.

#453