Kruisen en kapellen

Kaartweergave

Piëtakapel - Evertsoord

Bakstenen kapel, gemetseld in halfsteens verband, afgedekt met Tuile du Nord pannen. De ingang van de kapel bestaat uit een spitsboog met sluit- en aanzetstenen.

#498

Quirinuskapel - Lottum

Aan de Grimmelsweg 4, op de splitsing van twee wegen, staat de Quirinuskapel.

#510

Sint Goarkapel - Meerlo

In het dorp Meerlo bestaat sinds de 15e eeuw een verering van de H. Goar, en sinds 1662 staat in de bossen ten noorden van Meerlo een kapel, toegewijd aan deze heilige.

#447

Sint Joriskapel - Hegelsom

In 1952 bouwden scoutinggroepen uit Venlo en de verkenners uit Hegelsom deze kapel als geschenk voor pastoor Geusgens.

#672

Sint Jozefkapel - Meerlo

Plaats: De Cocq van Haeftenstraat 25, Meerlo
Bouwjaar:
 

#643

Sint Jozefkapel met twee herdenkingsplaquettes - Broekhuizen

Het kapelletje op de Stokt stamt uit 1939. Het werd gebouwd door de Gebr. Thijssen uit Broekhuizenvorst naar ontwerp van architect Jules Kayser uit Venlo.

#552

St Annakapel - Lottum

Plaats: Veerweg bij 7 hoek Laagveldweg Lottum
Bouwjaar: 1909

Aan de Veerweg 7 staat de Annakapel, gebouwd in 1909. In de kapel staat een beeld van de Heilige Anna met een jonge Maria. Dit kapelletje wordt gebruikt als rustaltaar bij de jaarlijkse kermisprocessi...
#583

St Annakapel - Sevenum

Plaats: Staarterstraat 25, Sevenum
Bouwjaar: 1729-1745

Staarterstraat 25
Sevenum
#494

St Annakapel - Horst

Aan de St Annaweg ligt op een (waarschijnlijk kunstmatig opgeworpen) heuveltje een eeuwenoud kapelletje. Het is gebouwd van bakstenen en heeft een leien dak.

#503

St Annakapel met herdenkingsplaquette - Broekhuizenvorst

Het Annakapelletje is een wit gestuukte kapel met barokgevel, driezijdige sluiting en gezwenkte façade, waarin een anker met het jaartal 1733. Het staat sinds 1968 op de monumentenlijst.

#557

St Annakapel met moordkruis - Grubbenvorst

De Annakapel ligt aan de rand van de bebouwde kom van Grubbenvorst, nabij zorgcentrum 'La Providence'. De kapel is omgeven door een perk met struikbegroeiing en er zijn enkele zitbanken.Neogotische kapel van baksteen.

#561

St Luciakapel - Meterik

In de buurtschap Middelijk, links van de weg Horst-Meterik, waar de Meterikseweg overgaat in de St Jansstraat en men linksaf de Afhangweg op kan, ligt het eeuwenoude St Luciakapelletje.

#481

St. Annakapel Grubbenvorsterweg/Dijkerheideweg - Sevenum

Uit een steensmuur in kruisverband opgetrokken kapel, afgedekt met een leistenen dak. Boven in de zijgevels is een muizentand verwerkt. De voorgevel, in klokmodel, is afgewerkt met een rollaag met daar bovenop een smeedijzeren kruis

#541

St. Christoffelkapel met herdenkingsplaquette - Broekhuizen

Deze kapel is in 2020 gebouwd als vervanging van de in 2019 afgebroken oude kapel, eveneens gelegen aan de Veerweg. Die is afgebroken als gevolg van de gebiedsontwikkeling Ooyen-Wanssum.

#555

St. Isidorusbeeld - Kronenberg

Beeld van gebakken en vervolgens geglazuurde chamotte, voorstellende St. Isidorus met een ploegende engel. Het beeld is geplaatst op een gemetselde sokkel en staat op een driesprong van wegen.

#506

St. Janskapel (in het bos) - Grubbenvorst

De St. Janskapel is vermoedelijk rond 1430 op 'Santvoort', zo'n drie kilometer ten zuiden van Grubbenvorst, gesticht.

#563

St. Jozefkapel - Sevenum

Deze semi-gothische kapel is gebouwd van bakstenen en wit gepleisterd met grijs geverfde plint. Oorspronkelijk was de kapel niet gecementeerd.

#545

St.Anthoniuskapel - Kronenberg

Zeshoekige bakstenen kapel, in kruisverband gemetseld. De voorgevel, in klokmodel, heeft op de top een betonnen kruisje en is wit geschilderd.

#580

St.Jozefkapel - Horst

Devotiekapelletjes werden in het verleden zelden geplaatst in de bebouwde kom. Ze verrezen meestal aan veldwegen, dikwijls op splitsingen of kruisingen van wegen.

#502

Staties kruisweg - Tienray

In 1910 werd een begin gemaakt met de inrichting van een buitenkruisweg met 13 staties in de vorm van kapelletjes. Die ligt in het park Over de Beek, loopt verder via de Burgemeester van den Berghlaan en eindigt in de kerk met het beeld van de Piëta. Na een grote restauratie is het park in 2015 opni...

#659

Staties Onze Lieve Vrouw van Zeven Smarten - Tienray

Op deze plek werd vanaf 1912 de buitenkruisweg aangelegd. In 1924 heeft Pastoor Charles op de Coul de kruisweg echter laten verplaatsen.

#1167
1

Stenen kerkhofkruis - Griendtsveen

Plaats: kerkhof Griendtsveen
Jaar van plaatsing: 

#680

Stenen kerkhofkruis - Meterik

Plaats: kerkhof Meterik
Jaar van plaatsing:

Op de grafsteen onder het kruis staan de namen van een aantal geestelijken vermeld.

#694

Tiroler kruus ien de roam - Broekhuizen

Roam is de oude plaatselijke benaming van dit gebied.Het kruis is een origineel Oostenrijks veldkruis, vervaardigt van larikshout, gegroeid boven 1500 meter in de Alpen evenals het “zirbenholtz”waaruit het corpus is gesneden.

#676

Veldkruis in de bossen bij Hof van Kronenberg - Kronenberg

Dit kruis staat sinds 2015 hier in de bossen, vroeger heeft het bij de familie Pubben aan de Peelstraat gestaan. Het is gemaakt door Thei Pubben.

#1214