Kruisen en kapellen

Kaartweergave

Antoniuskapel - Sevenum

Deze kapel, gewijd aan Antonius van Padua, is een rijksmonument en ligt verscholen tussen beplanting en bebouwing, Antonius van Padua is bij uitstek de patroon van de verloren voorwerpen.

#540

Beeld Johannes Nepomuc - Tienray

Johannes Nepomuk is vooral in Midden-Europa een bekende brugheilige. Er staat een beeld van hem op de Karelsbrug te Praag en Johannes Nepomuk is ook de schutspatroon van Bohem

#1179

Beeld O.L. Vrouw van de Vrede - Kronenberg

Het beeld is in 1945 geplaatst in de Hees als dank voor een behouden terugkeer na deportatie naar Duitsland. In 1989 is het naar hier verplaatst. Het is gemaakt door Piet Killaars.

#507
1

Beeld Onze Lieve Vrouw van Banneux - Horst

Dit beeld stond sinds 1958 in de kloostertuin van de zusters van het Kostbaar Bloed. Nu staat het in de nieuwe woonwijk Hof te Berkel.

#669

Franciscuskapel - Sevenum

De kapel, gewijd aan de heilige Franciscus, is gebouwd om aandacht te vragen voor respect voor dieren. Het heeft een moderne stijl en is voor iedereen toegankelijk in een mooi natuurgebiedje. Naast de kapel ligt een wensput.

#1168

Gerlachuskapel - Grubbenvorst

De kapel is gelegen aan de grens van Grubbenvorst met Sevenum bij een zorgboerderij, onder een lindeboom.

#474

H Donatuskapel - Kronenberg

De kapel is in 1926 gebouwd ter ere van de heilige Donatus, hij is de beschermheilige tegen natuurgeweld en onweer. In de jaren zeventig is hij gerestaureerd.

#469

H. Apolloniakapel - Kronenberg

De kapel is een rijksmonument en gebouwd in 1852 ter herinnering aan een jong gestorven dochter. Hij is in 1980 afgebroken en vlakbij en hoger gelegen weer opgebouwd. De Heilige Apollonia is patrones van tandartsen, tandtechnici en van lijders aan tand- of kiespijn.

#477

H. Hartkapel Steeg 36 - Sevenum

Deze kapel werd in 1910 gebouwd door Petran Baeten. In 1991/1992 is hij gerestaureerd toen de weg werd verbreed. In 1995 is de kapel door de familie Lucassen aan de Stichting Kruisen en Kapellen Sevenum geschonken.

#543

H.Hartkapel - Sevenum

Deze kapel is in 1995 gebouwd om het Heilig Hartbeeld voor de toekomst veilig te stellen. Vroeger sierde het de gevel van de nabijgelegen Heilige Hartschool, die in 1989 is afgebroken.

#548
1

Hagelkruis - Sevenum

Dit kruis werd medio 19e eeuw opgericht als "hagelkruis". Het oorspronkelijke houten corpus uit de 17e eeuw bevindt zich vanwege zijn monumentale waarde momenteel in het verzorgingshuis Sevenheym. Het is vervangen door een gegoten tinnen replica.

#536

Hagelkruis - Horst

Dit kruis is hier vermoedelijk al voor 1890 geplaatst om hagelrampen te voorkomen. Het corpus is na herhaalde vernielingen vervangen door een nieuw exemplaar.

#574
1

Hagelkruis - Grubbenvorst

Plaats: Lottumseweg 68, Grubbenvorst
Jaar van plaatsing:

#471

Heilige Familiekapel - Lottum

Plaats: Houthuizerweg Lottum
Bouwjaar: 1947

Aan de Houthuizerweg 15 staat de Familiekapel, ook wel het Houthuizerkapelke genoemd. De kapel is gebouwd in 1947 door de bewoners van het gehucht Houthuizen. De kapel is altijd open en wordt veel bez...
#584

Heilige Familiekapel - Kronenberg

De kapel uit 1945 is gebouwd omdat de twee families die daar woonden de tweede wereldoorlog hadden overleefd en ongedeerd waren gebleven.

#470

Herdenkingskruis - Griendtsveen

Plaats: Kanaalweg Griendtsveen
Jaar van plaatsing: na de tweede wereldoorlog

Dit Kruis herdenkt de Tweede Oorlog Tekst op het monument: We werden opgejaagd, verstrooid en vonden een geschonden Griendtsveen weer. Voor barbarij en slavernij voor oorlogsramp en nood. Bewaar ons ...
#476

Herinneringskruis - Tienray

Plaats: Over de beek [aan de kant van de Molenbeek], Tienray
Jaar van plaatsing: 2004

In het najaar van 2004 zijn de zusters van de Zusters van de Goddelijke Voorzienigheid in Tienray verhuisd naar het moederhuis in Aarle-Rixtel. Zij hebben aan de gemeenschap Tienray een kruis als heri...
#660

Kapel bij museum de Locht - Melderslo

Deze nieuwe kapel staat sinds 2015 op het terrein van museum de Locht.

Het altaar, een aantal beelden en de kerkbanken zijn overgenomen van de Heierhoevekapel, die in buurtschap Heierhoeve is afgebroken. 

#1176

Kapel O.L .Vrouwe van Zeven Smarten - Sevenum

Deze kapel is een rijksmonument en gebouwd tussen 1745 en 1800. Hij is wellicht ouder. In de volksmond wordt het het Vriets kapelletje genoemd, naar de opdrachtgevers. Het Piëta-beeld is gemaakt door atelier Schattevoet in Hegelsom. Het oude lindenhouten beeld is bij particulieren ondergebracht.

#542

Kapel O.L V. van Altijddurende Bijstand - Melderslo

Het kapellelje aan de Herenbosweg te Melderslo.Antoinette (Netje) Michels-Janssen, wonende Herenbosweg 30 te Melderslo, blijkt nog over een enorm geheugen te beschikken.

#524

Kapel O.L. Vrouw Ter Peel - Evertsoord

Deze moderne Mariakapel is gesticht ter gelegenheid van het afsluiten van de 0ntginning van de Sevenumse Peel.

#500

Kapel O.L.Vrouw van Onbevlekte Ontvangenis - Meterik

Aan de Schadijk te Meterik, op het kruispunt Schadijkerweg-Kempweg, ligt een eenvoudig bakstenen kapelletje.

#532

Kapel Onze Lieve Vrouw van Zeven Smarten - Broekhuizenvorst

De buurtbewoners en de inwoners van Broekhuizenvorst zijn er nooit gelukkig mee geweest dat het kapelletje “Onze Lieve Vrouw van Zeven Smarten” tijdens de ruilverkaveling in 1963 is gesloopt en er geen nieuwe kapel voor in de plaats is gekomen.

#554

Kerkhofkruis - Broekhuizenvorst

Dit kruis is geplaatst in 1993 en het corpus is geschonken door een parochiaan. Het werd gerestaureerd door Jos Schreven. Het kruishout is gemaakt van bankjes uit de oude kinderkapel. Het geheel werd in 2014 gerestaureerd.

#677

Kerkhofkruis - Griendtsveen

Plaats: kerkhof Griendtsveen
Jaar van plaatsing: 

#678