Kruisen en kapellen

Kaartweergave

Antonius kapel - Sevenum

Kapel uit baksteen, in een willekeurig verband gemetseld. De kapel ligt, verscholen tussen beplanting enbebouwing, circa 10 meter van de Steinhagenstraat naast het pand nummer 27.

#540

Beeld Johannes Nepomuc - Tienray

Johannes Nepomuk is vooral in Midden-Europa een bekende brugheilige. Er staat een beeld van hem op de Karelsbrug te Praag en Johannes Nepomuk is ook de schutspatroon van Bohem

#1179

Beeld O.L. Vrouw van de Vrede - Kronenberg

Mariabeeld van keramisch materiaal met in de rechterhand een opvliegende duif en in de linkerhand het kindje Jezus.

#507

Beeld Onze Lieve Vrouw van Banneux - Horst

Dit beeld stond sinds 1958 in de kloostertuin van de zusters van het Kostbaar Bloed. In 1990 kreeg het een standplaats in het Antoniuspark.

#669

Franciscus Kapel - Sevenum

Het initiatief is genomen door Ans van der Beele - van Enckevort.De aanleiding was dat er meer aandacht mag komen voor de dieren.

#1168

Gerlachuskapel - Grubbenvorst

De kapel is gelegen aan de grens van Grubbenvorst met Sevenum bij een zorgboerderij, onder een lindeboom.

#474

H Donatuskapel - Kronenberg

De kapel, van baksteen in spouwmuur opgetrokken, heeft een leien dak. De voorgevel is een trapgeveltje waarin een deur met spitsboog. Bovenop staat een metalen kruis. In de linker zijgevel bevindt zich een ellipsvormig raampje.

#469

H. Apolloniakapel - Kronenberg

De voorgevel is met vijf toppen bezet. Het metselwerk in de voorgevel is uitgevoerd in het zgn. vlechtwerk. De open toegang wordt geaccentueerd door vooruit springende gemetselde pilaren met verzwaarde voeten.

#477

H. Hartkapel Steeg 36 - Sevenum

Met rode vormbakstenen, in kruisverband gemetselde kapel. De omlijstingen van deur en ramen zijn uitgevoerd in lichte stenen.

#543

H.Hartkapel - Sevenum

Deze zeshoekige kapel in klassieke stijl, is opgemetseld met handvorm stenen in kettingverband. Aan de buitenzijde zijn de letters PAX (vrede) ingemetseld.

#548

Hagelkruis - Sevenum

Houten kruis met gegoten tinnen corpus.De scheiding tussen de oude akkervelden "het Sondertse veldt" en het "Luttelse veldt" werd vroeger gevormd door een zandweg naar Maasbree: de huidige Maasbreeseweg

#536

Hagelkruis - Horst

In januari 1978 vonden voorbijgangers het vernielde corpus van dit hagelkruis. Het beeld was van het kruis getrokken en in stukken geslagen.

#574
1

Hagelkruis - Grubbenvorst

rochu

Plaats: Lottumseweg 68, Grubbenvorst
Jaar van plaatsing:

#471

Heilige Familiekapel - Lottum

rochu

Plaats: Houthuizerweg Lottum
Bouwjaar: 1947

Aan de Houthuizerweg 15 staat de Familiekapel, ook wel het Houthuizerkapelke genoemd. De kapel is gebouwd in 1947 door de bewoners van het gehucht Houthuizen. De kapel is altijd open en wordt veel bez...
#584

Heilige Familiekapel - Kronenberg

De kapel, gemetseld van baksteen, heeft een rechthoekige plattegrond en een pannen zadeldak. De toegang bestaat uit een spitsboog met aanzet-en sluitstenen.

#470

Herdenkingskruis - Griendtsveen

rochu

Plaats: Kanaalweg Griendtsveen
Jaar van plaatsing: na de tweede wereldoorlog

Dit Kruis herdenkt de Tweede Oorlog Tekst op het monument: We werden opgejaagd, verstrooid en vonden een geschonden Griendtsveen weer. Voor barbarij en slavernij voor oorlogsramp en nood. Bewaar ons ...
#476

Herinneringskruis - Tienray

rochu

Plaats: Over de beek [aan de kant van de Molenbeek], Tienray
Jaar van plaatsing: 2004

In het najaar van 2004 zijn de zusters van de Zusters van de Goddelijke Voorzienigheid in Tienray verhuisd naar het moederhuis in Aarle-Rixtel. Zij hebben aan de gemeenschap Tienray een kruis als heri...
#660

Kapel bij museum de Locht - Melderslo

rochu

Deze nieuwe kapel staat sinds 2015 op het terrein van museum de Locht.

Het altaar, een aantal beelden en de kerkbanken zijn overgenomen van de Heierhoevekapel, die in buurtschap Heierhoeve is afgebroken. 

#1176

Kapel O.L .Vrouwe van zeven smarten - Sevenum

De kapel is, evenals enkele andere kapelletjes in Sevenum, gelegen binnen een driehoekig pleintje op een splitsing van de wegen de Frankrijkweg, de Snelkensstraat en het Broek

#542

Kapel O.L V. van Altijddurende Bijstand - Melderslo

Het kapellelje aan de Herenbosweg te Melderslo.Antoinette (Netje) Michels-Janssen, wonende Herenbosweg 30 te Melderslo, blijkt nog over een enorm geheugen te beschikken.

#524

Kapel O.L. Vrouw Ter Peel - Evertsoord

Deze moderne Mariakapel is gesticht ter gelegenheid van het afsluiten van de 0ntginning van de Sevenumse Peel.

#500

Kapel O.L.Vrouw van Onbevlekte Ontvangenis - Meterik

Aan de Schadijk te Meterik, op het kruispunt Schadijkerweg-Kempweg, ligt een eenvoudig bakstenen kapelletje.

#532

Kapel Onze Lieve Vrouw van Zeven Smarten - Broekhuizenvorst

De buurtbewoners en de inwoners van Broekhuizenvorst zijn er nooit gelukkig mee geweest dat het kapelletje “Onze Lieve Vrouw van Zeven Smarten” tijdens de ruilverkaveling in 1963 is gesloopt en er geen nieuwe kapel voor in de plaats is gekomen.

#554

Kerkhofkruis - America

rochu

Plaats: kerkhof America
Jaar van plaatsing: 

#673

Kerkhofkruis - Broekhuizenvorst

rochu

Plaats: kerkhof Broekhuizenvorst
Jaar van plaatsing:

#677